樂古Nakuz

標題: 【糾結之心】第一回:日男與火龍車 [打印本頁]

作者: Hellkite    時間: 11-7-2012 15:18
標題: 【糾結之心】第一回:日男與火龍車

歡迎各位參與本活動

版主會定期出題目 會員回覆在此可支持其中一方
是次題目為日男與火龍車
各位以兩者作為比較 提出該單位與另一單位相比的優勢等等
本活動沒有標準答案 歡迎會員任意發揮
單次回覆可獲0樂點-50樂點 只要言之成理即可
(中立觀點不獲評分)
版主會抽取當中較為優良的回覆集結 供各會員詳細瀏覽

切勿離題及引起罵戰 違者將扣10樂點
討論內容需有證據理由支持 欠者將扣5樂點
會員在此活動不能評加Bravo!

作者: 小南.    時間: 11-7-2012 16:04
日男:victory:
作者: 煉獄天    時間: 11-7-2012 16:32

火龍車連續幾版改勁應該勁過日男啦:victory:而且本身就好勁
作者: 潛龍卍勿用    時間: 11-7-2012 16:33
我支持日男
因為3刀 範圍大 而且又有(爆擊) 又可以裝日男百武增加技能攻擊力 仲可以食天下

火龍車  攻擊範圍好細 最痛既位又得一個
雖然可以無想300黍加力 但都係唔夠日男既威力勁
作者: gary1434    時間: 11-7-2012 16:52
中立,因為兩隻我而家都冇用了^.^應該都成年幾兩件冇用XD
原來中立冇分+,咁我唯有揀日男..

日男昌2
可吃大力丸,攻擊力理應較高 勝無相300
300MP200MP 勝
刀飛出去速度快 勝火龍飛出去較慢,但較長
技能施放速度視乎所用之武器,但較快 勝技能施放速度較慢,但固定
地上沒有遺下任何痕跡火龍經過會留下地火 勝
有特性點 勝沒特性點
可用多種不同武器 勝只能用槍矛(解封符失效)
1轉 和2轉 和
日本 :lol 台灣 :lol
不可以放倉 可以放倉 勝
主角,能做主角只能做的事情(如傳送符) 勝 傭兵
用念力 和用陰陽師 和
可穿著服裝 勝不能穿著特別服裝(如無影風)
有耳環 和有一對牛角 和
沒車坐有車坐 勝
要使用改名書改名 可以隨意改名 勝
可用百武增加發刀攻擊力 和A兵才放技能較痛 和
只有一個主角位只佔用1/6 將帥位 勝
技能把刀要打直豎起(直橫車除外) 和火龍要和怪腳刷過(直橫車除外) 和
上下場有死位 和 上下場有死位 和
死左沒死神符/不強登要番城 死了可吃復活藥,不用回城 勝

雖然是7V7 ,但較實際的比較,日男優勢較多
不過優勢多與否,也視乎兵陣E.G. 兵陣所有兵都是陰C技,你日男的話要帶多隻念C了^.^
作者: dream1881    時間: 11-7-2012 16:54
兩者比較
點都系日男勁d
因為有特性 同本新都強
作者: 3230324730    時間: 11-7-2012 16:55
日男用念 但大部分高階兵如龍,麒麟,朱雀都係用陰
昌用陰慳番個兵位!!
作者: 滿天星    時間: 11-7-2012 17:06
中立,因為兩隻我而家都冇用了^.^應該都成年幾兩件冇用XD
原來中立冇分+,咁我唯有揀日男..

雖然 ...
gary1434 發表於 11-7-2012 16:52

有耳環都講埋:L
作者: 周杰倫    時間: 11-7-2012 17:12
日男一定有優勢過昌2
第一 日男除左自身技(飛刀術)之外
仲可以裝把武 eg冰劍雷劍方火軍槍之類
但係昌2 都可以裝軍槍方火 但要使用要裝解封符

第二 日男只係用主角 而昌2要用帥位
成隊兵陣 又要用金王燕祖 基本上用昌2是浪費帥位

第三 樓上指出用日男要用念 用昌2只用陰
並引用馬 雀 龍等都是用陰
如果有馬 雀 在一般情況下還會用昌2打怪
用得昌2 大多數係冇神獸情況
假設6帥 冇神 用陰念 有何不妨
作者: gary1434    時間: 11-7-2012 17:25
回復 8# 滿天星

O係公司諗的,憑我記憶咋,仲有好多,但係太白痴,唔想打出黎-_-
作者: 滿天星    時間: 11-7-2012 17:28
回復  滿天星

O係公司諗的,憑我記憶咋,仲有好多,但係太白痴,唔想打出黎-_- ...
gary1434 發表於 11-7-2012 17:25

打出黎比人睇下啦:lol
作者: gary1434    時間: 11-7-2012 17:30
回復 11# 滿天星

唔喇
BTW,你學下人啦,人地做左無耐版主就升超版;P
作者: 滿天星    時間: 11-7-2012 17:43
回復  滿天星

唔喇
BTW,你學下人啦,人地做左無耐版主就升超版
gary1434 發表於 11-7-2012 17:30

跟返主題討論啦:curse:
作者: 巫哥    時間: 11-7-2012 18:09
首先以我同左幾年日男既經驗...當中都有用過火龍車首先假設日男同火龍車都係同裝備

日男可以食大力*2 火龍車就頂多係無想300(價$上同時間都比日男輸

爆擊
日男   火龍車
有      無

範圍
日男                  火龍車
3刀大範圍           只得1條龍

攻擊速度
日男                  火龍車
出技快               出技前要先A 而且出技慢

武器
日男                                 火龍車
可以配置不同的裝備              只係得槍

兵陣位
日男                                 火龍車
主角                                 佔用一帥位 對有神人士不方便 以及佔用倉位
作者: allec    時間: 11-7-2012 18:26
日男:
1. 範圍大
2. 可食大力
3. 有專武,頭甲
4. 有3倍傷
5. 無武器限制

昌2:
1. 打自己兵可以加hit數同高傷,不過唔知係咪bug=.=
2. 用法量少
3. 可無想
4. 用陰C,多數技用陰,慳一個兵位
5. 死左唔洗好似主咁返城
作者: 戰火萬歲    時間: 11-7-2012 18:46
當然是日男吧~因為攻擊力和技點也很高~而且可以吃大力丸提高力量~變對比火龍車優勝得多~
作者: h0nGo3o.    時間: 11-7-2012 19:02
日男可以食大力 食完咪勁過火龍好多
而且我覺得白刀型過火龍~
日男有爆擊 有天生屬性 有百加成武
作者: fire1111    時間: 11-7-2012 19:07
日男可以食大力,而且日男招技易控制過火龍車
作者: Hellkite    時間: 11-7-2012 19:13
當然是日男吧~因為攻擊力和技點也很高~而且可以吃大力丸提高力量~變對比火龍車優勝得多~ ...
戰火萬歲 發表於 11-7-2012 18:46

所以應該是正方?
作者: 戰火萬歲    時間: 11-7-2012 19:25
回復 19# Hellkite

所以我支持正方~^^
作者: Hellkite    時間: 11-7-2012 19:28
回復  Hellkite

所以我支持正方~^^
戰火萬歲 發表於 11-7-2012 19:25

重新回吧
作者: __x呀康    時間: 11-7-2012 19:53
支持日男!
日男技範圍大.又有爆擊
加上有百武!強上加強.如果你話用打地怪比.
昌2打到概日男絕對打到.而且日男有得轉武器
日男用冰/雷劍係最好例子:)
作者: SO42-    時間: 11-7-2012 21:33
日男有暴擊,而火龍車就hit數較高
但係日男可以裝其他武器/食大力丸來提高力量
而火龍車就只可以裝槍類武器來提高力量
日男有特性點可以加,令使用方法有更多類別...
暫時想到咁多,如果再有會修改一下
作者: ◆維他奶◆    時間: 11-7-2012 22:39
支持日男.出技快;)輸出快...同埋日男比較令仔^^
作者: 滿天星    時間: 11-7-2012 22:42
支持日男.出技快;)輸出快...同埋日男比較令仔^^
◆維他奶◆ 發表於 11-7-2012 22:39

:L昌昌都幾型架喎
作者: thomas838    時間: 11-7-2012 23:11
當然是日男了
日男除左車人,可以上都好多武
昌2只係可以用佢果招技
所以日男可變性大d
又有特性點
我支持日男:lol
作者: C小旋風    時間: 11-7-2012 23:36
想當年1隻昌2打天下~.~
現在日男武一定勁過昌2
作者: 1991111    時間: 12-7-2012 09:58
作者: alvin4321    時間: 12-7-2012 15:32
支持火龍
可能比如願以償感染左吧- -

日男係一個一轉主
不過一轉主依加都係做輔助
主打既明男高傷過日男
又唔夠朝男萬用
用日男開符既依加有冰斧..

唔係話日男唔勁..
不過火龍車只不過係一隻帥
而兩者又係直線技
加上火龍總傷害比日男高..
所以我簡左火龍
不過火龍真係好難用同範圍好細==
作者: 白龍麒    時間: 12-7-2012 16:11
日男 話哂都係主角之一 又型仔
主角可以再配合好多其他武器
天生技 有爆擊 上百武 加第3特性 有得暈怪
仲有得食大力

火龍已經唔似以前 E+要唔要佢都唔係一個大問題
要佢仲哂左一個帥位
作者: FTC    時間: 12-7-2012 16:21
支持昌2 情意結:s

用日男都要權頂怪
而昌2可配合唔同既一轉主

雖然都需要二兵位 但配合台男台女等可頂耐啲
而且使用較小mp
作者: Sonic~    時間: 12-7-2012 16:26

投日男
因為日男係主角唔計將位 而且可以高速爆青龍符 方便控兵 又有特性搭救 又可以食大力丸

火龍車
唔係唔好 但要勁 要狂谷 赤槍加無想300 先好打 搞咁多野 不如合明凶台凶啦講真而家神凶年代將領齊谷戰用 打始終靠神凶 所以昌2 自改版同新野出現後 佢已經成為舊時代既產物

日男好睇唔好用 要玩主 就台男 台 明 女 不過主都係輔助野黎 扲黎主打完全哂氣
作者: allec    時間: 12-7-2012 20:53
昌昌都幾型架喎
滿天星 發表於 11-7-2012 22:42

昌昌係行霸氣路線!!
作者: hi7of3oe8od1    時間: 12-7-2012 22:36
中立
個人認為日男技比火龍車技容易控制/上手
日男係主角有得食大力又有特點 威力一定比火龍車強
但諗下其他方面 要用日男就即係要捨棄用其他主角 尤其是實用既台男
加上日男技係物理攻擊要用念
大多打怪主力兵如麒麟朱雀都係用陰
大部分人都唔會帶備念師
所以用日男好可能要多浪費一個兵位
作者: a402972345    時間: 13-7-2012 00:31
當然係日男夠為高一層次
一黎天生有3刀 范圍比火龍車為大
而且特點有爆擊&傷害↑(加埋日男百武又再次增加)
日男更可以換冰劍 冰斧等等武器作為另一技能
加上仲可以用埋天下&變身書既屬性
礦工又可以再加力
證明主角可以從好多既方面得到升lv而外既紅利
造成比火龍車只可以靠無相300更為高
作者: 晴妹    時間: 13-7-2012 13:16
玩日男好似哂左咁  話會暈怪  可能暈到幾多隻姐==  要日男不如台男/明女好過 都係覺得主補血果d 比較實用 日男可以開大力姐
昌2 可以無想300 遲d又改勁
作者: steven120    時間: 13-7-2012 13:50

支持日男
因為本身日男有百武+埋爆擊扣好金
第2,有3條,點都易中過火龍的一條
第3,如有需要,日男仲可以食埋大力
第4,帥位的問題,要放昌出黎,可能唔夠理想出帥
第5,日男比較易上手,同升lv
第6,日男令仔d=]:lol
作者: facg_chan    時間: 13-7-2012 14:24
日男有得食大力都屈左機
作者: ReiAuska    時間: 14-7-2012 00:02
首先~~~我先各列出 昌/日男既好處先啦~~
日男好處:
首先佢係主角啦,你12隻兵一定要有佢(佢又能成主力)
第二:日男隨了天生技(150LV後的三刀),還可以裝EQ(例冰劍,冰斧,方火,軍槍等等)
第三:佢可以裝大力,多一倍力(緊記等同等一倍傷)
第四:傷害大
第五:可以用特性黎加強傷害(例裝百武)
到昌2既好處啦啵:
首先:佢係一隻帥啦,食齊孫子可以有6帥,加上佢又係打王帥(加權可以清埋怪~),無神玩家絕對好有用
第二:佢都可以用方火等武器
第三:佢可以利用無想轉生(仲可以著齊裝轉TIM~)黎幫助佢既紅利數
第四:有秒位
第五:用法量比較少(出多D技)
以上既好處其實唔至咁少,只係我暫時唸唔哂咁鬼多,所以你見我每一點都有一D 相同點
我地依家比較下 以上每樣既各種比較喇WO~
首先: 佢係主角啦,你12隻兵一定要有佢(佢又能成主力) VS佢係一隻帥啦,食齊孫子可以有6帥,加上佢又係打王帥(加權可以清埋怪~),無神玩家絕對好有用
我個人睇法:其實日男150LV前既雙刀,什至單刀,我可以叫做廢(垃圾)什至180LV日男先開始強勁,而昌2 我個人好少用 我認為高LV 先會強勁D(不認同可PM我,我會先做出更改),
所以我認為呢點打和
第二:日男隨了天生技(150LV後的三刀),還可以裝EQ(例冰劍,冰斧,方火,軍槍等等) VS  昌2都可以用方火等武器
我個人睇法:日男185LV後(可以用到冰劍),我認為會比較強,因為三刀技/冰劍技等,配合權2,陰/念,都可以殺到好多怪,而昌2 如果你想用方火技,就一係要用昌1(但主題係昌2啵),所以唔成立,所以只可裝解封符 才能用到方火技 而解封符價錢也比較貴 所以我認為呢點 日男勝
第三:佢可以裝大力,多一倍力(緊記等同等一倍傷)vs佢可以利用無想轉生(仲可以著齊裝轉TIM~)黎幫助佢既紅利數
我個人睇法:呢點我當日男同昌2既裝一樣,(日男武:鬼火,昌2武:鬼紫)日男加大力同埋一隻唔低lv既念同權, 都可以打生打死了,而昌2 只可用無想轉生黎幫助自己加多d力,但係無想轉生隨了貴,仲要花大量時間黎吸(就算你用方火或其他武升都好,時間都要比日男加強既時間少),所以呢點 我認為 日男勝
第四:傷害大vs有秒位
我個人睇法:其實呢點大家都差吾多,上下場大家都有死位,左右場大家都係打得咁快(我指加權後,同埋日男冇大力啦),所以呢點 打和
最後(即第五):可以用特性黎加強傷害(例裝百武)VS用法量(出多D技)
我個人睇法:可能你會問2點有乜相同點呀?  第一:首先當日男係用百武,大家都知百武技係加傷同埋要用100法黎開啦,而三刀就係300法一下,如果你隻日男係1500法,先開百武後就會只剩1400法,如你如常開三刀技就會開得4下,而昌只要用a技打一下兵陣是但一隻兵,就會加傷,不過我個人認為如果你兵陣有孔,如常開日男武冇問題的.(可能我主觀左dd)
個人認為 呢一點係打和既都係
最後啦 其實人人都講到陰念既問題,我就認為你冇兵位既, 其實你日男用冰劍都得既,都係用陰架,如果你有兵位既 我個人認為用百武+念比較好~(因為 平d)
總結: 日男2勝 3和  昌2 3和 2敗
     又有人講到神獸問題,其實我就覺得,有神獸始終主角真係用台男比較好既(昌可有可冇吧)
作者: qszwax    時間: 15-7-2012 10:03
簡簡單單就係日男150lv三刀又大又快 加青龍符就真係88
作者: k8989889    時間: 16-7-2012 11:20
緊係日男啦 又有百武又有特性 範圍大唔再講 重點係百武勁平!
作者: 零時起伏    時間: 17-7-2012 02:51
明顯日男
可以爆擊 上了200s 打地怪orBOSS 基本都打到 PS...有技術的話
火龍車唔係唔好 但一定無日男咁好用~~
作者: 魔多多    時間: 18-7-2012 12:58

首先,如果單單就自身打怪黎睇
昌二無可厚非係比有百武+特點+大力等等有利因素輔助既日男來得遜色
而且日男技亦比昌二既火龍易中好多,打怪更快更方便

但係兩者必須選其一的話我還是選昌2
點解?因為巨商係玩兵陣唔係玩單體.....
係眾多既傷害輸出帥、神下,日男同昌都唔係必需品
咁係唔玩冰斧王巨既情況下,純粹想搵隻遠攻型打下怪既話,
當然(正常來說)不會因為上述講既日男利好因素而放棄台男/明女/台女等強大既輔助技

再者,昌二都係潛力股,身為第一代二轉帥被改強/三轉的可能性肯高啊@0@
而係愈出愈勁既槍槍下,一張解封能引發更強的威力
當然日男都拎得,但都係果句,其他主角比他好用,而你不是gm不能有兩個主角...

最後,條火龍比發刀術型呀!!(細細個玩得太多r-lf2 = =")
作者: alvin4321    時間: 18-7-2012 15:34
首先,如果單單就自身打怪黎睇
昌二無可厚非係比有百武+特點+大力等等有利因素輔助既日男來得遜色
而且日男 ...
魔多多 發表於 18-7-2012 12:58

你搞到我有少少想玩番r lf2
作者: 吞食世界    時間: 18-7-2012 23:40
日男~ 因為能力肯定比火龍車高先
而且3刀可以爆擊 ,最重要果點係比火龍車容易控制
火龍車既控制比較難,冇咁適合新手
作者: 聖殤    時間: 19-7-2012 12:12
火龍車~
其實如果純看實力自然係日男較強
但係重點係火龍車係帥日男係主角
主角既潛力高幾多 例如玩台男就可以又補血又頂
一隻當幾隻 無必要為左日男勁D而玩
而且當你唔想自己升想吸D勁怪經 玩隻日男(當然係力)又點吸呢

再者
火龍車唔想玩轉第D可以入倉 想玩拎番出黎就得
用既錢多極有限
反之日男唔玩就要食人妖/入籍
想玩番又要食番人妖/入籍
成本太高了

所以 玩火龍車好多了
作者: JIMMY8600    時間: 20-7-2012 14:50

殺傷力方面:
如果論每一HIT攻擊就日男勁

但火龍車Hit數多日男5-7,計番每一技總傷害可高過日男一段距離
火龍車條火龍尾可以再有2倍傷害,日男要好彩先爆到擊
攻擊範圍方面:
火龍車條龍雖然寛度細日男小小,但日男技刀與刀之間常有空位,5中怪,而火龍車則無空位問題
而且日男150LV下得1-2,攻擊範圍極細,而火龍車1-250LV都有中級攻擊範圍
HIT數方面:
火龍車Hit數多日男5-7
紅利方面:
日男轉職得1,火龍車有2,仲可無想,紅利有優勢

食法方面:
日男一技300MP,火龍車只係200M
P
流動方面:
日男5用要轉國/食人妖書,火龍車只需入倉/炒

作者: 草少`    時間: 22-7-2012 22:30
日男型!!!
作者: hkbelove    時間: 24-7-2012 17:17
我覺得日男勁過火龍車。
首先加點方面日男除左自身既力量之外,仲有特性點可以加強技能既攻擊力(暴擊/基本傷害)
另外日男可以用唔同種類武器配合唔同技能使用,例如獨角鬼弓,但火龍車武器只可以用槍
技能方面日男範圍比火龍車大,可以打到既怪亦都較多,亦都較易上手
另外火龍車要用一個將帥位,但若果用日男可以配合多一個將帥(孔明/王巨漢/金時敏)等等增強自己既攻/防
所以應該日男勁小小

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://www.4nt2006615ent2006615www.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2